counter on iweb

Vad gör Akademin

Akademins stolar

Akademins priser

Ledamöter

Arkiv

Kontakt

2019 års prisgala

Lidmanpriset tilldelades Anders Hansen, läkare, psykiatriker, författare och programledare. Dessvärre kunde han inte närvara i egen hög person men förlagschef Anna-Lena Hernvall representerade honom.


Motiveringen löd:

”Anders Hansen får Lidmanpriset för sin pedagogiska och intresseväckande gärning att via olika medier sprida information om stress, hälsa och välbefinnande till gemene man.”


Anders Hansen är kanske speciellt känd för svenska folket att ha skrivit böcker om hur hjärnan fungerar och sedan varit program-

ledare för TV-programmet Din hjärna.

Från vänster:

Bibi Rödöö, pristagare Ann-Marie Lunds Encyklopedipris,

Marcus Gärde, Preses 2019 och förlagschef Anna-Lena Hernvall mottagare av Lidmanpriset i Anders Hansens frånvaro.


Ann-Marie Lunds Encyklopedipris tilldelades Bibi Rödöö, journalist och radioproducent.


Motiveringen löd:

”För att som Programchef ha utvecklat radioprogrammen ’P1 Sommar och Vinter’ till en älskad institution som både roar, utvecklar och breddar allas våra perspektiv.”


Bibi Rödöö är programchef för Sommar i P1 och Vinter i P1. Hon är den person som innehaft chefskapet längst sedan programmets premiär 1959. I samband med 50-årsjubileet lanserade hon ett digitalt arkiv med tidigare Sommarprogram.

 

Nu ser vi fram emot att få rapportera från årets Prisgala. Den äger rum som vanligt sista tisdagen i november, i år den 30 november (senare tisdag går inte att ha i november).

Bild och Ordakademins aktiviteter har naturligtvis inskränkts kraftigt på grund av pandemin.

Den senaste Prisgalan gick sålunda av stapeln sista tisdagen i november 2019.